Werkdagen voor 23.00 uur besteld, morgen in huis

Gratis binnen 3 dagen retourneren

Veilige en makkelijke betaaloplossingen

De verfijnde smaak van Sambal
Een eigen sambalimperium. Mina zou het liefst haar sambal in de schappen van supermarkten, bij de mensen thuis in de koelkast én in de keukens van restaurants zien liggen. Wat haar sambal zo bijzonder maakt? Dat zijn de ingrediënten uit de Molukken. Lees maar snel verder!

Een warm bad, zo omschrijf ik mijn ontmoeting met Wilhelmina Thenu. Velen kennen haar als Mina. Ze ontving mij in haar gezinshuis waar ze al jaren, samen met haar man Mathias, zorgt voor kinderen die om verschillende redenen geen thuis meer hebben. We liepen de keuken in waar ik algauw 7 potjes met verschillende soorten sambal zag staan. Wordt het een pittige blog dit keer?

Het was een liefdevol tafereeltje: de potjes mooi op een rij, een mand tot de rand gevuld met kenari noten (één van de ingrediënten van sambal die Mina altijd meeneemt van de Molukken), een bakje kroepoek in het midden en daaromheen verschillende schaaltjes voor de sambalproeverij.

Een proeverij van sambal

Ik begon vrijwel direct met proeven. Met een stukje kroepoek schepte ik een beetje sambal op uit een schaaltje en liet ik de smaken op me inwerken. Nog niet eerder had ik ervaren dat sambal zo verfijnd van smaak kon zijn. De zachtheid van de mango die naar voren kwam en de smaakimplosie van de ananas in een andere variant. De pedis die me niet choqueerde door zijn heetheid, maar mij verraste door de intense smaak en de pitjes die ik proefde in de sambal met vijgen. Je snapt, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe het sambalavontuur begon!

Toen Mina 4 jaar geleden geld nodig had voor het opknappen van haar tuin, vroeg ze aan familie, vrienden en buurtgenoten via Facebook om sponsering. En wat kregen de sponsoren ervoor terug? Mina verkocht haar eigengemaakte sambal. “Ik nam het basisrecept van mijn moeder en maakte vervolgens sambal met de kenari noten die ik in grote hoeveelheden nog thuis had liggen. Na veel proeven en proberen kwam ik tot de eerste perfecte versie!” aldus Mina.

Verslavende sambal

De bovengenoemde sambal zit nog steeds standaard in Mina’s collectie. De potten sambal verkocht ze met extra donaties waardoor ze haar kinderen kon geven wat ze zo nodig hadden om lekker buiten te kunnen spelen in de opgeknapte tuin. En de reacties op haar homemade sambal? Die waren zo positief, men noemde haar sambal zelfs verslavend! Dat was voor Mina een reden om hiermee verder te gaan, het werd ‘echt’ zoals ze het zelf benoemt.

De volgende stap was om iets tropisch toe te voegen aan haar basissambal. Ze dacht meteen aan de ananas uit het dorp Hutumuri (op Ambon). Mina’s vader komt ervandaan en de ananassen worden als de beste van de wereld gezien. Langzamerhand werd de sambal steeds verder uitgebreid met de toevoeging van verse mango, vijgen, passievrucht, jackfruit en sinds kort ook met madame Jeanette.

Even wennen?

Sommige mensen eten niet vaak pittig, daarom heeft Mina een milde variant ontwikkeld voor diegenen die aan het eten van sambal moeten wennen. Er is ook een sambal zonder noten voor mensen met een notenallergie. En misschien ook goed om te weten: in geen enkele sambal is trassi toegevoegd, ook dit in verband met eventuele allergieën.

Tropische toevoegingen

Door mond op mondreclame, Facebook en Instagram breidde Mina’s netwerk uit. Mensen werden enthousiast, wilden haar sambal proberen en dus verstuurde Mina de potjes per post.

Ingrediënten uit de Molukken

Wat Mina’s sambal bijzonder maakt? Dat zijn de ingrediënten uit de Molukken. Haar ouders komen hiervandaan. De ingrediënten voor de sambal zijn authentiek, neem het gebruik van Chili Lombok kerabiet, dit ingrediënt zorgt voor pit. En de eerdergenoemde kenari noten zorgen voor een zoete smaak die tegelijkertijd ook diepte brengt. “De balans van de ingrediënten moet goed zijn,” legt Mina uit. Haar sambal is puur met verse ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen en met aandacht en liefde gemaakt. En dus ook nog eens gezond. En lachend voegt ze eraan toe dat sambal je slank maakt aangezien je ervan gaat zweten.

Zo hoort sambal te smaken

Wat volgens Mina jammer is: “De meeste mensen en producenten weten niet hoe sambal écht hoort te smaken. De meeste sambals zijn of te zout, of te vlak van smaak, of te heet.” En dat is de reden waarom ze zo graag haar netwerk wil uitbreiden: om mensen kennis te laten maken met sambal zoals deze hoort te smaken.

Onbetaalbaar?!

Nu denk je wellicht, deze sambal zal wel onbetaalbaar zijn… Niets is minder waar. Haar prijs zit niet ver boven de gemiddelde marktprijs. De sambal is absoluut niet duur, zeker niet als je bedenkt dat haar arbeidsuren er niet in worden doorberekend én dat de sambals homemade zijn. “Het is geen machinaal geproduceerde sambal met allerlei chemische toevoegingen en wist je dat mijn sambal minimaal 1,5 jaar lang houdbaar is mits je altijd een schone lepel gebruikt?” legt Mina uit.

Toekomstdromen

Mina’s droom? Een eigen sambalimperium opzetten. “Het liefst zou ik mijn sambal in de schappen van supermarkten en bij de mensen thuis in de koelkast zien liggen.” Maar de sambals horen zeker ook thuis in de keukens van restaurants. Het is namelijk geen gewone sambal, het is een delicatesse sambal en dat kan ik beamen.

Ik zal zeker mijn steentje proberen bij te dragen om Mina’s sambal te introduceren bij mensen die ‘m nog niet kennen. Ben jij al overtuigd om de sambal uit de supermarkt of toko in te ruilen voor die van Mina? Bestellen kan via haar website www.mammamina.nl of door haar een DM te sturen op Facebook of Instagram.

De culinaire levenservaring die je doorgeeft

Een kookboek dat
generaties lang meegaat