Toen ik wat aan het rondneuzen was op het internet stuitte ik toevallig op haar website, het sprak me meteen aan. Een slagersdochter met een missie was de titel, op een achtergrond van foto’s met de heerlijkste patés. Mijn interesse was gewekt en ik besloot contact met haar op te nemen. Liefhebbers van klassiek Franse patés en rillettes, haal jullie hart op!
In de deuropening stond Inge Janson – sprankelend en vol energie – al op mij te wachten. Inge is misschien nog beter bekend onder de naam: ‘Madame Paté’.
De vader van Inge, Kees Janson, heeft de basis gelegd voor Inges grote passie: het maken van paté zoals paté hoort te zijn. Als jong meisje hielp Inge tijdens vakanties en in de weekenden een handje mee in de zaak van haar vader. Door zijn producten te verkopen leerde ze spelenderwijs alle kneepjes van het vak. Uiteraard stonden vakanties (onder andere in Frankrijk) in het teken van bezoekjes aan boerenbedrijven, slagers en hun streekproducten. Een neus voor het herkennen van mooie en bijzondere ingrediënten is haar dus met de paplepel ingegoten.
In haar vaders voetsporen
Inge trad niet direct in de voetsporen van haar vader maar volgde een opleiding communicatie en marketing en werd adviseur voor ondernemers. Maar toen haar vader met pensioen ging betekende dat ze het vlees maar ook de patés elders moest gaan halen… Langzamerhand begon ze zich te realiseren dat wat haar vader altijd had gemaakt toch wel heel bijzonder was. De klassieke Franse paté was namelijk nergens te verkrijgen. Was haar vaders product dan zo bijzonder?
Er stond Inge wat te doen. De ambitie om iets concreets in de markt te zetten was er altijd al geweest. Het bloed kroop waar het niet gaan kon, ze begon ‘Madame Paté’.
Mooiste product van het jaar
Vanaf dag een was haar missie duidelijk: haar patés krijgen de aandacht die ze verdienen en deze gedachte moet wijd verspreid worden. Inge bezocht foodmarkten, beurzen en won al snel de eerste prijs voor ‘Mooiste product van het jaar’ tijdens de horecabeurs Folie Culinaire. Toen begon het balletje te rollen. Inge viel op bij verschillende chefs en de smeerbare patés (wat voor haar als vloeken in de kerk is, goeie kaas smeer je toch ook niet?) begonnen plaats te maken voor haar grove en pure patés.
Duurzame paté?
Patés die teruggaan naar de basis, naar de oorsprong, waar je de ingrediënten van proeft, waar ieder hapje een verrassing is én waar het product de volle aandacht krijgt. Bij Inge ben je op het juiste adres. Een goede paté bestaat uit een deel mager vlees, een deel vet vlees en een deel lever. Lever wordt onterecht als afvalproduct gezien. Terwijl het juist heel voedzaam en aards is van smaak. In paté wordt lever op een mooie manier verwerkt.
Smaak en structuur staan centraal
Madame Paté werkt alleen met vlees (o.a. wroetvarkens) van lokale bewuste boeren waar ze een open deur beleid voeren. Aan het vlees voegt Inge maar een klein aantal extra ingrediënten toe zodat alles wat in de paté verwerkt wordt herkenbaar is en blijft. Smaak en structuur staan centraal.
Wist je dat goedkope smeerbare patés, die wij tegenwoordig allemaal kennen, meer (kunstmatige) toevoegingen bevatten dan vlees? Heel jammer, want je proeft de vleessmaken bijna niet meer…
Patéworkshops
Inge maakt op dit moment patés voor restaurants en winkels en ze organiseert workshops en proeverijen. Daarnaast bezoekt ze horecabeurzen en verder heeft ze het vooral van mond op mondreclame. Bezoek haar website eens en laat je verrassen door haar aanbod. Bestel een van haar heerlijke patés, afbakpatés of rillettes. En heb je een geliefde die van lekker eten houdt? Geef dan een patégeschenk cadeau, ze zijn ontzettend mooi gepresenteerd en verpakt.
Ik heb veel van haar patés mogen proeven en kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik niet eerder zo’n lekkere paté gegeten heb. En als ik dat niet zou menen zou ik deze blog nooit geschreven hebben.
De workshop staat al gepland!